ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δυστυχώς, οι αθλητικές δραστηριότητες στο Κυριάκι δεν είναι ανεπτυγμένες. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά του χωριού πάντα βρίσκουν την ευκαιρία να επιδοθούν στο αγαπημένο τους άθλημα, οπουδήποτε κι αν βρεθούν. Άλλοτε παίζουν ποδόσφαιρο, άλλοτε μπάσκετ και άλλα αθλήματα. Οι μικρότεροι παίζουν ακόμη κυνηγητό, κρυφτό και άλλα κλασσικά παιδικά παιχνίδια.

 

Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο ομαδικό άθλημα στο χωριό με ιστορία, και μάλιστα μεγάλη. Σήμερα υπάρχουν δύο ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, στους οποίους αγωνίζονται νέοι του χωριού. Ο “Νέος Π.Α.Ο.Κυριακίου”, που δημιουργήθηκε από την ένωση του Π.Α.Ο.Κυριακίου, τη γηραιότερη ομάδα του χωριού, και του Αιόλου (Αθλητικός Όμιλος Νέων Κυριακίου), και ο “Παναθηναϊκός Κυριακίου”.

 

Ο Π.Α.Ο.Κ. ιδρύθηκε το 1960. Μέσα από αγώνες στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, κατάφερε να αναρριχηθεί στη Γ΄ Εθνική κατηγορία και να κατακτήσει πολλούς τίτλους. Ο Αίολος ιδρύθηκε το 2005. Και οι δύο ομάδες αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας Βοιωτίας. Η ένωσή τους σε “Νέο Π.Α.Ο.Κυριακίου” έγινε το καλοκαίρι του 2008, με πολλές ελπίδες για σημαντικές διακρίσεις. Ο Νέος Π.Α.Ο.Κ. γιορτάζει πλέον την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας για την περίοδο 2009-2010 και στο εξής αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία Βοιωτίας. Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.  Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί και μια παλιά ομάδα με όνομα “Αστέρας Κυριακίου” που δεν υπάρχει πια, αλλά είχε μια αρκετά αξιόλογη πορεία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

 

Δεν είναι δυνατόν να γίνουν παρόμοιες αναφορές για άλλα ομαδικά ή ατομικά αθλήματα, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στους Κυριακιώτες νέους να έρθουν σε επαφή και με άλλα αθλήματα. Όμως, παρά τις όποιες αντιξοότητες, το Κυριάκι είχε τη χαρά να δει Κυριακιώτες αθλητές να διαπρέπουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τα περασμένα χρόνια.

 

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή του Κυριακίου. Πριν μερικά χρόνια, όταν το “Ράλλυ Ακρόπολις” περνούσε από την περιοχή, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ επισκέπτονταν το χωριό μας.  Το Ράλλυ Ακρόπολις δεν είναι το μόνο που έχει διασχίσει τους δρόμους του χωριού, αφού το “Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις” και το “Ράλλυ Βοιωτίας” έχουν τιμήσει το Κυριάκι με την παρουσία τους.

 

Το 2006, διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Αγωνιστική Λέσχη Άσπρων Σπιτιών, αγώνας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Scramble με τη συμμετοχή οδηγών υψηλού επιπέδου. Το 2007, ο αγώνας έλαβε χώρα στην ίδια ακριβώς περιοχή λίγο έξω από το Κυριάκι, και είχε ρεκόρ συμμετοχών για τη χρονιά, αφού τον τεχνικό έλεγχο πέρασαν 95 αναβάτες. Τον Μάιο του 2012, το Κυριάκι είχε την τιμή να φιλοξενήσει στην περιοχή του μία ειδική διαδρομή του “Ράλλυ Ακρόπολις 2012”. Η συγκεκριμένη και μία ειδική διαδρομή, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Θήβας, ήταν οι μόνες δύο διαδρομές στο νομό Βοιωτίας για το Ακρόπολις του ‘12!